Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Денят за акции" приключи с пет пъти повече сделки

Обект на търговия бяха 108 емисии, а оборотът достигна 3,48 млн. лв.

"Денят за акции" приключи с пет пъти повече сделки

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

„Денят за акции“ на Българската фондова борса (БФБ) приключи с ръстове за всички индекси и по-активна търговия.

Основният борсов индекс SOFIX прибави 0,45% до 517,68 пункта. По-широкият индекс BGBX40 нарасна с 0,51% до 117,60 пункта. Секторният BGREIT записа най-силен ръст от 1,51% до 149,46 пункта, а BGTR30 се повиши с 0,19% до 562,81 пункта.

Сключените сделки бяха 1378 броя - над пет пъти повече от средното ниво през последната една година. Това е най-големият брой сделки, сключвани по време на инициативата от началото й, обявиха от БФБ.

Обект на търговия бяха 108 емисии, а оборотът достигна 3,48 млн. лв. С 15-те дружества от SOFIX бяха сключени 762 сделки за 1 млн. лв.

Лидер по оборот за деня е „Асенова крепост“ с 1,96 млн. лв., следвано от „Химимпорт“ с 316,9 хил. лв. и „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 308 хил. лв. Сред дружествата с висок оборот се наредиха още „Монбат“, „Алтерко“, „Неохим“, „Еврохолд България“ и „Градус“.

Производителят на птиче месо, подложен на натиск в последните сесии заради обвинения в злоупотреби, днес завърши търговията като най-печелившото дружество от състава на SOFIX с ръст в цената от 5,19% до 1,42 лв. за акция.

На втора позиция следва ТБ Първа Инвестиционна Банка с повишение от 2,65%, а на трето място е „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с ръст от 1,76%.

Общо девет компании от индекса повишиха цената на акциите си, а четири записаха спад. С най-много поевтиняха книжата на „Холдинг Варна“ – с понижение от 3%. Сред губещите за деня са „Алтерко“ със спад от малко над 2%, „Сирма Груп Холдинг“ и „Доверие обединен холдинг“, които отписаха съответно 1,83% и 0,39%.

Извън най-ликвидните акции с най-много поскъпнаха акциите на „ФеърПлей Пропъртиc“ АДСИЦ с ръст от 16%, както и книжата на „Лавена“, прибавили 6,74% към стойността си.

Най-губещата компания е „Юрий Гагарин“ със спад в цената от 21,9%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
SOFIX затвори с шест печеливши компании